KKV KONTROLLING BLOG

Az Open-Tech Informatika Kft. több mint 20 éve az üzleti informatika meghatározó szereplője.

Széleskörű tapasztalattal rendelkezünk a vállalati kontrolling, informatikai tanácsadás, rendszerintegráció, illetve a komplett integrált informatikai rendszerek hazai szállítói piacán.

Minden vállalkozó tudja, hogy szüksége van könyvelőre és könyvelésre, de azt már kevesebben tudják, hogy mekkora szükségük lenne kontrollerre és kontrollingra!

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy miben több, miben más a Kontroller mint a Könyvelő?

Könyvelő nélkül egyszerűen nem tudsz működni, szükséged van rá. Leginkább egy külső nyomás – a jogi- és adózási szabályoknak való megfelelés – miatt. Így alapvető, hogy vállalkozóként van könyvelőd, akár a saját munkatársad, akár külsős megbízottad.

A Könyvelőd alapvető feladatai:

 • bevételek és kiadások, költségek könyvelése
 • jogszabályoknak való megfelelés
 • adózási szabályoknak való megfelelés, adóoptimalizálás.

A könyvelődtől a könyvelés mellett leginkább azt várod el, hogy támogassa a működést azzal, hogy segít elkerülni az akaratlanul is felmerülő szabálysértések okozta büntetéseket. Illetve, hogy segítsen minimalizálni az adófizetési kötelezettségeket (természetesen tisztán, jogszabályokat betartva!). A könyvelés mondhatni egy fix költség a vállalkozásod számára, nem tudod és nem is érdemes elkerülni. Hamar megéreznéd a könyvelőd hiányát.

De miben más a kontroller mint a könyvelő, és miért van szükséged kontrollingra?

Kontroller nélkül tudsz működni (hiszen a legtöbben így kezdik), de nem érdemes. Egyszerűen a pénztárcád fogja bánni vagy épp élvezni a kontrolling hiányát/meglétét. Belső, saját érdeked miatt van rá szükséged. Alább kifejtjük, hogy miért!

A Kontrollered alapvető feladatai:

 • üzleti nézőpontból, tulajdonosi szemlélettel tekint a vállalkozásodra
 • nem könyvel, de érti a könyvelési folyamatokat plusz az üzleti folyamatokat is!
 • a költségeket azért figyeli, hogy megtalálja mit és hogyan lehet optimalizálni
 • eredményorientált (szó szerint: az üzleti eredményre törekszik)
 • a gyakorlati valóságot igyekszik kimutatni neked
 • azon dolgozik, hogy a vállalkozásod minden területe mérhető és ezáltal fejleszthető legyen.

Ha még nem volt kontrollered, akkor nem érzed a hiányát, hiszen nem tapasztaltad, hogy milyen előnyökhöz juthatsz a segítségével.

A kontrolling segít meghatározni a termékeid, szolgáltatásaid valódi önköltségét. Valós időben kimutatja a megtermelt nyereséget (vagy adott esetben veszteséget). Nem csak az éppen aktuális kiadásokkal számol, hanem a céged minden költségét figyelembe veszi (a kettő között gyakran nagy különbség van).

A kontrolling segít még egy nagyon fontos dologban, ami a legtöbb vállalkozásnál nincs tudatosan kidolgozva: a Tervezés – Árazás – Ellenőrzés összehangolásában!

Biztosan van könyvelőd, de nem biztos, hogy van kontrollered. Ezek után szerinted hasznodra válna?


  Adatvédelmi gyakorlatunkkal kapcsolatban kérjük, keresse fel a http://opentech.hu/adatkezelesi-tajekoztato/ weboldalunkat.

  Tetszett? Oszd meg!
  Facebook
  Linkedin
  Pinterest
  EMAIL
  PRiNT
  További KKV KONTROLLING cikkeink